Wil je meer privacy in je tuin en toch zijn natuurlijk karakter behouden? Dan kun je je tuin afsluiten met haagplanten. Er zijn zovele soorten haagplanten dat het kiezen van de juiste haagplanten verre van makkelijk is.  Hoe kies je de juiste haagplanten?

Haagplanten met meerdere functies

Er zijn meerdere groepen haagplanten. Je hebt de keuze uit wintergroene en bladverliezende hagen en coniferen. Je uiteindelijke keuze hangt ook af van het doel dat je aan deze haagplanten geeft. Moeten ze je privacy vergroten, of een grens aanduiden? Geef je de voorkeur aan decoratieve of formele hagen, of hou je vooral van hun vormsnoei?

Wintergroene of bladhoudende hagen

Deze soort hagen horen tot de meest populaire haagplanten. Het betreft haagplanten die hun bladeren houden in de winter. Ze zijn zo populair omdat ze jaar na jaar groen blijven. Deze hagen worden niet alleen als tuindecoratie gebruikt, maar om je privacy te vergroten, als windbreker en om meer schaduwplekjes in je tuin te scheppen. Vogels gebruiken deze bladhoudende hagen meer en meer als nestplaats.

Zuiveren de lucht

Sommige haagplanten zuiveren de lucht. Anderen worden gebruikt als geluidsschermen, bijvoorbeeld vlak bij drukke wegen. Wintergroene en bladhoudende planten zorgen uiteraard ook voor weinig of geen afval op de grond komt. Veel gebruikte wintergroene haagplanten zijn vooral:

  • Hulst
  • Laurierkers
  • Vele soorten bamboe
  • Klimop

Bladverliezende haagplanten

En dan zijn er nog de bladverliezende haagplanten, die in het vooruitzicht van de winter hun bladeren laten vallen. Toch worden ze nog altijd vaak als haag gebruikt. Hun afgevallen bladeren brengen variatie en kleur in onze herfsttuinen. Een veel gebruikte en bladverliezende ‘haagplant’ is ongetwijfeld de beuk. Een beukenhaag Die raakt zijn bladeren pas in de vroege lente, juist voor hij nieuwe bladeren krijgt. In het najaar krijgen de bladeren van de veldesdoorn mooie herfstkleuren en kurklijsten op zijn stam. Ligusters vallen zowel op met hun langgerekte als ovale bladeren in geel-groene herfstkleuren.

Coniferen als haagplanten

Coniferen worden vooral gewaardeerd voor hun stevig uitzicht. Daarnaast zijn het snelle groeiers die weinig of geen onderhoud vragen. Coniferen zijn ook winterhard waardoor ze vaak voor meer privacy of als windbreker worden aangeplant. In onze tuinen vinden we vooral Thuja, Taxus of de cipres. Coniferen hebben naalden of schubben in plaats van bladeren. Ze behoren dus tot de naaldbomen.

Lage en hoge haagplanten

We maken ook het onderscheid tussen lage hagen tot één meter, middelhoge hagen tot drie meter hoog. De hoogste hagen reiken tot wel vijf meter en zelfs hoger.

Haagplanten aanschaffen

Haagplanten kopen? Dat kan! Het kan bij een erkende kweker, maar ook online. Daar vind je de juiste haagplanten met de beste prijs-kwaliteitverhouding.