Je eerste huis kopen blijft altijd spannend. Je eigen plekje, waar je veel herinneringen gaat maken. Met het kopen van je eerste huis moet er veel geregeld worden. In dit artikel vind je alle informatie over het kopen van je eerste huis. Welke hypotheekvorm ga je kiezen? En wat is je stappenplan voor het kopen van een huis?

Hypotheekvormen

Bij het kopen van een huis moet je een hypotheek afsluiten. Je hebt verschillende hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen. De twee meest voorkomende zijn de annuïteitenhypotheekvorm en de lineaire hypotheekvorm. De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de som van aflossing plus rente gelijk blijft gedurende de gehele looptijd van de hypotheek. In het begin betaal je meer rente en op het eind zul je meer gaan aflossen. Bij een lineaire hypotheekvorm betaal je gedurende de looptijd steeds hetzelfde bedrag. Naarmate tijd wordt de rente steeds lager, waardoor je maandlasten zullen afnemen.

Stappenplan voor het kopen van een huis

In dit stappenplan leg ik heel kort en bondig uit hoe het kopen van een huis in zijn werk gaat. Bij een huis kopen komt veel kijken. Hieronder wordt dit proces uitgelegd.

Oriëntatie

Voor het kopen van een huis is het altijd handig om goed te oriënteren. Hoeveel kan en wil je lenen? Wat worden de maandlasten? Wat voor soort huis wil ik? Dit is erg belangrijk om op een rijtje te hebben voor jezelf.

Huizenjacht

Na de oriëntatiefase kun je op huisjesjacht gaan. Omdat je voor jezelf een beeld hebt hoeveel het huis mag kosten en wat jouw wensen zijn, gaat het zoeken van een huis al iets makkelijker. Op huizenjacht gaan kun je in je eentje doen of met de hulp van een aankoopmakelaar.

Onderhandelen

Mocht je jouw droomhuis gevonden hebben? Dan kun je een bod uitbrengen op het huis. Het is altijd verstandig om ruimte over te laten om te onderhandelen. Biedt daarom nooit in één keer je hele budget.

Hypotheek regelen

Als je bod geaccepteerd is, moet je je hypotheek gaan regelen. Dit gebeurd na het tekenen van het koopcontract. Het regelen van de hypotheek kun je het beste doen samen met de hypotheekadviseur.

Mocht je op zoek zijn naar een hypotheekadviseur, dan weet ik de juiste! Ik heb zelf bij mijn verhuizingen goede ervaringen gehad bij Hypotheekadviseur Zwolle en Hypotheekadviseur Meppel.

Naar de notaris

Nu alles geregeld is, hoef je alleen nog maar samen met de verkoper een akte van levering en de hypotheekakte te tekenen. Is dit getekend? Gefeliciteerd, jij hebt een huis gekocht!