Een keuken is tegenwoordig meer dan alleen een plek om te koken en te eten. De keuken is ook een plek geworden om het gezellig te hebben met je partner, vrienden en familie. Je kunt er heerlijk koken of bakken, lekker kletsen onder het genot van een hapje en een drankje en je kunt er zelfs een diner party organiseren als je dat zou willen. Het is dan ook meer een verlengstuk van de woon- en eetkamer geworden. Des te belangrijker is het om keukens ook sfeervol te maken, maar hoe doe je dat? Lees onze blog met handige tips en trucs om je keuken sfeervol in te richten.

Keukens gezellig inrichten

De keuken is dus een verlengstuk van de woonkamer, maar kan je het ook net zo gezellig inrichten als de woonkamer? Ja en nee. Een keuken moet vooral functioneel zijn, maar je kunt het beste gezellig aankleden door er bijvoorbeeld bloemen en planten neer te zetten of om er een mooie eettafel met bijpassende stoelen neer te zetten. Een sfeervolle keuken kun je ook bereiken door bijvoorbeeld matchend servies en bestek te kopen en om een schilderijtje op te hangen. Kies ook voor de juiste vloerbedekking, maar dan wel vloerbedekking die makkelijk schoon te maken is. Kies dan voor mooie sfeervolle tegels in plaats van een houten vloer of tapijt. Je kunt bijvoorbeeld ook barkrukken aan een kookeiland neerzetten. Zodat je er ook gezellig kunt zitten, eten en kletsen.

Keukens en de kleuren

Sfeer wordt ook bepaald door kleur. Welke kleuren je kiest, is ook een beetje afhankelijk van de stijl van de keuken. Het is in ieder geval slim om altijd voor lichte in plaats van donkere kleuren te kiezen. Donkere kleuren kunnen de keuken al snel te klein maken en dan zit je er ook niet prettig. Met lichte kleuren zorg je voor een ruimtelijk effect en meer sfeer. Je kunt kiezen uit frisse kleuren of pastelkleuren of ga voor een warme kleur die ook goed bij de stijl van je keuken past. Ook keukenapparatuur, zoals de koffiezetter, koelkast en waterkoker kun je in een mooie kleur neerzetten. Dat zorgt gegarandeerd voor extra sfeer.

Verlichting is belangrijk

De verlichting bepaalt ook hoe sfeervol keukens zijn. Te fel licht is niet sfeervol, maar te donker licht is niet fijn als je er aan het koken bent. Kies daarom ook voor slimme LED lampen die je kunt dimmen of zelfs in een andere kleur kunnen laten branden. Kies voor fel wit licht als je staat te koken of te bakken en kies voor warm licht als je lekker gaat zitten en eten. Op een eettafel kun je eventueel ook kaarsen branden, want kaarsen zorgen altijd voor meer sfeer.

Keukens decoreren

Je kunt keukens ook decoreren met bijvoorbeeld plankjes met leuke spulletjes erop. Denk aan speciale blikken van vroeger, plantjes en kookboeken. Een mooie vaas met bloemen misstaat zeker niet op de eettafel of kies voor een mooie fruitschaal of -mand met vers fruit.