Is het weer eens zover: staan de gele vlekken weer in het behang, of is het behang er al helemaal af? Komen de druppels weer eens door het dak heen gegoten bij het eerste beste buitje? Dan is het geen verrassing dat het dak lek is. Hoewel het van belang is om dat gelijk een dakinspecteur er naar te laten kijken, is het dan natuurlijk eigenlijk al te laat.

Om een daklek te voorkomen is het van belang om regelmatig een onafhankelijke dakinspectie te laten uitvoeren. Hiermee kan een lek worden gevonden voordat het gaat verergeren, waardoor de schade dus flink beperkt zal blijven en de kosten van reparatie dus ook.

Zeker als u een plat dak hebt, is het belangrijk om hier zo nu en dan eens naar te kijken, of te laten kijken. Als er tussen de naden van de dakbedekking vocht blijft staan bijvoorbeeld is dit een teken dat er een lek aan het ontstaan is. Door periodiek een controle uit te voeren kan eventueel nodig onderhoud ruim op tijd worden gedaan.

Ook de schoorsteen is vaak de boosdoener. Het is iets dat vaak voor komt, dat bij de randen van de schoorsteen er een lek ontstaat. Als bijvoorbeeld het dak niet goed overloopt bij die schoorsteen dan kan er vocht tussen komen te zitten, wat de houtconstructie van het dak kan aantasten. Maar ook als de rand van de schoorsteen beschadigd raakt kan er een lek in het dak ontstaan.

Een voordehand liggende oorzaak van daklekken is uiteraard de dakgoot die verstopt raakt. Het komt vaak voor dat een dakgoot vol komt te zitten met bladeren van de bomen die om uw huis heen staan, waardoor de waterafvoer wordt belemmert. Een flinke bui kan dan voor veel narigheid zorgen. Het water kan dan niet goed meer weg en de kans bestaat dat er dan een lek ontstaat.