Hard water zorgt voor kalkaanslag. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Kalkaanslag is in tegenstelling wat veel mensen denken niet schadelijk voor de algemene gezondheid. Op dat vlak mag je op beide oren slapen. Een waterontharder kopen is anderzijds wel aan te bevelen om je huishoudtoestellen te beschermen. Soft Water Systems zorgt voor een uitstekende oplossing om de levensduur van huishoudapparaten te verlengen. Een klein overzicht waarom het in huis halen van een waterontharder grote voordelen biedt.

De betekenis van hard water

Water dat door de leiding in Nederland stroomt wordt in het vakjargon ook wel hard water genoemd. In vergelijking met andere omringende landen in Europa is het Nederlandse leidingwater vrij zacht te noemen. Maar uit metingen in Duitse graden (dH) blijkt toch dat er sprake is van zogenaamd hard water. Vrij vertaald betekent dit dat hard water een tamelijk hoog gehalte heeft van magnesium en calcium. Het gemiddelde schommelt tussen de 8 en 12 dH. Met de aankoop van een waterontharder wordt die waterhardheid herleid tot 0 dH.

De voordelen van een waterontharder voor de huishoudapparatuur

Het ontharden van water wordt aangeraden wanneer de gemiddelde hardheid boven de 5 dH ligt. In vele regio’s in Nederland ligt het gemiddelde in de buurt van plus minus 15 dH wat vrij hoog is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hard water grote schade aanbrengt op middellange termijn op bepaalde huishoudtoestellen. Denk maar aan een vaatwasmachine of wasmachine. De kalk brengt dan behoorlijke schade toe aan de verwarmingselementen van deze huishoudapparaten. De negatieve effecten bij waterhardheid zijn:

  • Het verlies aan rendement van verwarmingselementen
  • Het afzetten van kalk
  • Bij het wassen van ramen zie je irriterende strepen
  • Slijtage aan de huishoudtoestellen
  • Vlekken die sporen achterlaten bij glazen, serviesgoed en bestek

Kalkaanslag en de kortere levensduur

Een van de grootste nadelen van kalkaanslag is dat de levensduur van een huishoudtoestel zoals een koffieapparaat, vaatwasmachine of waterkoker minder lang meegaat. Gedurende verschillende jaren stapelt de kalkaanslag zich op waardoor de toestellen minder goed functioneren of helemaal stuk geraken.

Huishoudtoestellen en een lagere energiefactuur

De aanwezigheid van kalk in leidingwater heeft ook een rechtstreekse invloed op de efficiëntie van de huishoudtoestellen. De apparaten moeten harder prestaties leveren om het gewenste effect te bereiken. Dit houdt ook in dat de energiefactuur hoger gaat liggen. Minder verbruik van kalk betekent automatisch ook minder stroomverbruik en bijgevolg lagere kosten.