Hoogstwaarschijnlijk is het jou ook niet ontgaan. Mij namelijk ook niet. Steeds meer woningen worden voorzien van zwarte panelen op het dak: duurzame zonnepanelen. De panelen worden niet voor niets als ‘duurzaam’ beschouwd, want de zonnepanelen zijn erg nuttig om verdere klimaatproblemen te voorkomen. De zonnepanelen wekken energie op aan de hand van zonlicht en stoten daarbij geen broeikasgassen uit. Wat fijn!

Wellicht overweeg jij zelf ook om jouw steentje bij te dragen aan een beter milieu door de aanschaf van een zonnepanelen installatie. Je zult hoogstwaarschijnlijk met een hoop vragen zitten. In dit artikel hopen wij jou te helpen met het bepalen hoeveel zonnepanelen jij nodig zult hebben. Dit verschilt overigens bij iedereen, maar wij kunnen jou op het goede pad zetten.

Waar hangt de hoeveelheid vanaf?

Er zijn enkele factoren die invloed hebben op de hoeveelheid zonnepanelen die jij nodig zal hebben. De hoeveelheid panelen hangt namelijk af van de hoeveelheid stroom dat jij verbruikt, de hoeveelheid ruimte op jouw dat en het vermogen van de zonnepanelen.

  1. Jouw stroomverbruik

Een gemiddeld huishouden in Nederland is verantwoordelijk voor circa 3.500 kWh per jaar. Hoe meer personen, hoe hoger het stroomverbruik uiteraard. Daarbij hebben ook de apparaten in de woning invloed op het stroomverbruik.

  1. Oppervlakte van jouw dak

Om te weten hoeveel zonnepanelen jij op jouw dak kunt plaatsen, is de oppervlakte van het dak van belang. Bij zonnepanelen is de norm 165 x 100 centimeter. Kleinere zonnepanelen leveren vaak minder stroom op en grotere varianten zijn onhandiger.

  1. Vermogen van zonnepanelen

We nemen als voorbeeld een hoeveelheid van tien zonnepanelen van 360 Wp. In het eerste jaar zal jij ruim 3.060 kWh opwekken. Dat is bijna de hoeveelheid energie dat een gemiddeld huishouden verbruikt. De bewoners moeten zichzelf afvragen hoe afhankelijk zij willen zijn van de zonnepanelen. Hoe afhankelijker jij wilt zijn, hoe meer zonnepanelen jij nodig zal hebben.