Vloerverwarming is een populaire manier van verwarmen geworden vanwege de vele voordelen die het biedt. Het kan de algehele energie-efficiëntie van een woning verbeteren en zorgen voor een gelijkmatige verdeling van warmte. Als u overweegt om vloerverwarming te installeren, is het belangrijk om te weten hoe de kosten worden berekend. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende factoren die de kosten van vloerverwarming beïnvloeden en hoe deze kosten kunnen worden berekend.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een systeem waarbij warm water door leidingen stroomt die onder de vloer zijn geïnstalleerd. De warmte wordt gelijkmatig verspreid over de vloer en straalt omhoog, waardoor de hele kamer wordt verwarmd. Er zijn twee soorten vloerverwarmingssystemen: elektrisch en watergedragen. Het watergedragen systeem is het meest gebruikelijke en efficiënte type.

Hoe wordt de vloerverwarming geïnstalleerd?

De installatie van vloerverwarming vereist dat de vloer volledig wordt blootgelegd en dat de leidingen nauwkeurig worden gelegd. De installatie kan worden gedaan tijdens de bouw van een huis of tijdens een renovatieproject. Er zijn twee soorten installaties: op noppenplaten of in tackerplaten. Een noppenplaat installatie is geschikt voor een betonnen ondervloer en een tackerplaat installatie is geschikt voor een houten ondervloer.

Als je de vloerverwarming gaat laten installeren, moet je goed kijken naar verschillende bedrijven die dat doen. Zo kun je bijvoorbeeld je vloerverwarming laten installeren in sneek.

Factoren die de kosten van vloerverwarming beïnvloeden

De kosten van vloerverwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

Grootte van de ruimte

De grootte van de ruimte die moet worden verwarmd, bepaalt de lengte van de leidingen die moeten worden gelegd en dus de kosten van het materiaal.

Type vloer

Het type vloer beïnvloedt ook de kosten van vloerverwarming. Een betonnen ondervloer is bijvoorbeeld goedkoper om te installeren dan een houten ondervloer.

Type installatie

De twee soorten installaties die eerder werden genoemd, hebben verschillende kosten. Een noppenplaat installatie is bijvoorbeeld duurder dan een tackerplaat installatie.

Extra opties

Er zijn extra opties beschikbaar die de kosten kunnen verhogen, zoals thermostaten, pompen, enzovoort.

Hoe worden de kosten berekend?

De kosten van vloerverwarming worden berekend op basis van verschillende factoren. De grootte van de ruimte, het type vloer, het type installatie en de extra opties zijn allemaal van invloed op de kosten.

Kostenberekening voor vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming kunnen variëren van € 40 tot € 100 per vierkante meter, afhankelijk van de factoren die hierboven zijn genoemd. Om een nauwkeurige schatting te krijgen van de kosten van uw project, kunt u het beste een offerte aanvragen bij een specialist op het gebied van vloerverwarming.

Bij het aanvragen van een offerte moet u de specialist de grootte van de ruimte en het type vloer vertellen, zodat zij kunnen bepalen welk type installatie het beste is. Het is ook belangrijk om te vragen naar eventuele extra opties die beschikbaar zijn en hoeveel deze kosten. Uiteindelijk krijg je de vloerverwarming prijsopgave te zien en kun je bepalen of je het wel of niet gaat doen.

Voordelen van vloerverwarming

Naast het feit dat vloerverwarming een gelijkmatige verdeling van warmte biedt, zijn er nog andere voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is dat het energiezuiniger is dan traditionele verwarmingssystemen. Omdat de warmte van de vloer omhoog straalt, hoeft het systeem minder warmte te produceren om een ruimte te verwarmen dan traditionele verwarmingssystemen.

Vloerverwarming kan ook helpen om allergieën te verminderen, omdat er minder stof en allergenen in de lucht worden verspreid dan bij traditionele verwarmingssystemen. Daarnaast kan vloerverwarming de waarde van uw woning verhogen en een luxe uitstraling geven aan uw interieur.