Voor een tijd geleden heb ik een nieuw huis gekocht. Wanneer je een huis koopt heb je altijd een notaris nodig. De notaris regelt de overdracht van het huis tussen de kopende en verkopende partij. Een notaris stel onder andere de leveringsakte en hypotheekakte op. Steeds vaker zie je dat notarissen onder de zelfde naam meerdere kantoren openen. VWZ notarissen is hier een voorbeeld van. Doordat ze in meerdere plaatsen actief zijn verklein je de reistijd voor jezelf. Alleen hoe vindt je nou een goede notaris en waar moet je op letten bij het maken van deze keuze? Dat lees je in dit artikel.

Het kiezen van een notaris.

Wanneer je een huis koopt moet je een koopovereenkomst op laten stellen. Deze wordt opgesteld door de makelaar, notaris en jouzelf. Wanneer je een bestaande woning koopt mag je zelf bepalen naar welke notaris je gaat. Vaak is het zo dat er bij nieuwbouwprojecten één notaris gekozen die voor alle projecten de aktes opstelt.

Werkzaamheden van een notaris

Voordat er een akte opgesteld kan worden heeft de notaris een aantal zaken van jou nodig. Wanneer alle documenten compleet zijn kan de notaris zijn werk gaan doen. Hij onderzoekt een aantal zaken, en regelt het één en ander waar nodig. Voordat de woning van verkoper aan koper kan worden overgedragen, heeft de notaris onderzoek gedaan: naar de achtergrond van koper en verkoper, het huis, de hypotheeksituatie en mogelijke bijzonderheden in de gemeente. Wanneer uit dit onderzoek geen belemmeringen ontstaan kan de akte opgesteld gaan worden.

Opstellen van de akte

Wanneer alles groenlicht heeft gekregen stelt de notaris de akte op. In grote lijnen bevat de akte bij iedereen dezelfde informatie. Toch zit er altijd een klein stukje maatwerk bij. Simpelweg omdat iedere situatie anders is. In de akte staan de afspraken die gemaakt zijn tussen de kopende en verkopende partij. Wanneer de akte gepresenteerd wordt zal de notaris altijd de belangrijkste zaken met je doornemen. Op deze manier wordt iedereen nog een keer herinnerd aan de afspraken die er gemaakt zijn zodat het voor iedereen duidelijk is.