Momenteel kampt de huidige generatie met een toenemend klimaatprobleem. Indien de huidige generatie niet tijdig aan de bel trekt, zal dit gevolgen hebben voor de toekomst. De toekomst zal onzeker worden en de komende generaties zullen in gevaar gebracht worden. Tijd om het klimaatprobleem aan te pakken!

Het klimaatprobleem is gevormd door de CO2-uitstoot. Om dit probleem te beperken, is het doel om deze uitstoot te verminderen. De plaatsing van duurzame zonnepanelen is een mooi product dat dit doel nastreeft en verwezenlijkt. Zonnepanelen zijn in staat elektriciteit op een duurzame wijze op te wekken, waarbij dus geen schadelijke stoffen vrijkomen in het milieu. Maar hoe duurzaam is een zonnepanelen installatie daadwerkelijk? Ik ben op onderzoek gegaan!

Onderdelen van zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan uit silicium. Deze grondstof is op een duurzame wijze te produceren en recyclen, waardoor er nauwelijks tot geen schadelijke stoffen worden uitgestoten tijdens de productie van de zonnepanelen. De productie vindt overigens wel in China plaats, aangezien de technologie in dit land het meest ontwikkeld is en de productiekosten simpelweg lager liggen ten opzichte van het Westen. Doordat de panelen in China geproduceerd worden, is transport noodzakelijk om de panelen op de juiste locatie te hebben. Helaas worden de zonnepanelen normaliter per boot of met het vliegtuig vervoerd, waardoor er wel uitstoot plaatsvindt bij het vervoeren van de panelen. Na de levensduur van de panelen zijn de zonnepanelen te recyclen. Ondanks dat de recycling nog in de kinderschoenen staat en nog toe is aan meer ontwikkeling, is het een positieve eigenschap dat de panelen in zijn voor 85% recyclebaar zijn.

Wat gebeurt er bij het recyclen?

Indien een zonnepaneel niet meer optimaal werkt, kun je ervoor kiezen om het paneel bij het afval te plaatsen. Dit is echter niet de meest duurzame keuze. Er zitten immers giftige stoffen als silicium en cadmium in het paneel verwerkt die vrij kunnen komen bij de verbranding van het product. Een milieuvriendelijkere keuze is het recyclen van het paneel.

Van de totale hoeveelheid zonnepanelen wordt circa 96% gerecycled in Nederland. Van het paneel zelf wordt er zo’n 85% van de materialen gerecycled. Onderdelen als glas en metalen uit de panelen zijn gemakkelijker te recyclen dan aluminium en koper. Door een chemische scheiding te gebruiken, kunnen zelf chemische stoffen als silicium inmiddels gerecycled worden en ingezet worden bij het maken van nieuwe panelen.