Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van haardhout. Zo is het belangrijk om kwalitatief goed hout te kopen. Niet al het hout is geschikt om in een open haard te leggen en te stoken. Er zijn bijvoorbeeld ook houtsoorten waarbij er bij verbranding schadelijke stoffen vrijkomen. Lees je hier dus van te voren goed over in. Daarnaast is geïmpregneerd of behandeld hout niet geschikt om te stoken. Houtblokken met schimmelplekken kan je het beste achterwege laten.

Optimaal genieten

Je kan goed met ovengedroogd haardhout stoken, wil je optimaal kunnen genieten van de open haard. Dit soort hout heeft namelijk een erg laag vochtpercentage, wat zorgt voor een hoog rendement. Tevens scheelt het veel tijd en energie, aangezien je het haardhout zelf niet meer hoeft te laten drogen. Er zijn nog meer voordelen wanneer je kiest voor haardhout wat in de oven is gedroogd. Er is een volledige en schone verbranding, daarnaast is de warmteafgifte groter dan bij andere soorten hout. De vervuiling van de schoorsteen is minimaal en het haardhout is vrij van ongedierte en schimmels.

Goed laten drogen

Mocht je geen ovengedroogd hout aanschaffen, maar stukjes van boomstammen uit het bos haalt of bij een boomgaard, dan is het belangrijk dat je het goed laat drogen. Het kan enkele jaren duren voor het goed droog is, afhankelijk van het moment van kappen en het houtsoort. Als je binnen enkele maanden wilt stoken kan je dus het beste geen vers hout kopen. Wil je weten wat het vochtpercentage is van het haardhout? Je kan dit gemakkelijk meten met een speciale vochtmeter.

Droog blijven

Om te zorgen dat haardhout lang meegaat, is het belangrijk om het op de juiste plek op te slaan. Het is niet alleen belangrijk dat je het goed laat drogen voor gebruik, maar ook dat het droog blijft. Haardhout droogt en ventileert goed door zon en wind, dus ergens in de tuin opslaan is een goede keuze. Wel is het belangrijk dat het haardhout niet op de grond ligt, zodat het niet in aanraking komt met regenplassen. Leg het daarom minimaal een meter van de grond neer.