Toen ik gisteren thuiskwam, stond het nieuws op. Ik nam plaats op de bank en volgde onbewust de nieuwsberichten die werden besproken. Uiteindelijk werd er aandacht besteed aan de woninginbraken die er afgelopen tijd hadden plaatsgevonden. Ik schrok van de hoeveelheid inbraken die momenteel nog plaatsvinden. Het waren er behoorlijk wat.
Er vinden in Nederland helaas nog regelmatig woninginbraken plaats. Het is dan ook niet gek dat steeds meer huishoudens overwegen om extra maatregelen toe te passen in hun woning om eventuele woninginbraken te voorkomen. Langzamerhand neemt het aantal woningen met camerasystemen of een alarminstallatie toe. Dat is niet voor niets! Een woninginbraak heeft op lang termijn behoorlijk veel invloed.
De gevolgen van een inbraak
Een woninginbraak vindt meestal plaats als de huidige bewoners niet thuis zijn. Inbrekers hebben het betreffende huis voor een tijd in de gaten gehouden om te bepalen op welke momenten het gunstig is om het huis binnen te dringen. Toch is het mogelijk dat de bewoners onverwachts thuis zijn. In deze situatie zijn de gevolgen nog groter voor de bewoners. Hieronder behandel ik de grootste gevolgen van een woninginbraak voor de huidige bewoners.
Financiële gevolgen
Inbrekers breken meestal in met een doel: zoveel mogelijk waardevolle spullen meenemen om daar op termijn geld mee te verdienen. Gemiddeld wordt er dan ook per inbraak €2.500 euro aan spullen meegenomen door de inbrekers. Ondanks de verzekeringen die de bewoners hebben, wordt vaak niet eens de helft gedekt. Daarnaast heeft de inbraak zelf vaak ook voor een hoop schade gezorgd aan de woning. Zo blijft de deur of het raam vaak niet onbeschadigd, doordat de inbrekers vaak verschillende objecten gebruiken om de deur of het raam open te breken om binnen te komen. Hierdoor zal de vervanging of reparatie van onderdelen ook veel geld vergen.
Emotionele gevolgen
Naast de financiële schade blijft een inbraak vaak niet in de koude kleren zitten. Driekwart van de slachtoffers van een inbraak ervaart fysieke en emotionele klachten na zo’n situatie. De klachten betreffen vaak een gevoel van onveiligheid in eigen huis en een slechte nachtrust. De bewoners schrikken vaak van kleine geluidjes, waardoor hun nachtrust regelmatig wordt verstoord. Verder kampen personen ook vaak met concentratieproblemen, boosheid en irritatie. Bij personen die thuis aanwezig waren toen de woninginbraak plaatsvond, zullen deze klachten nog erger zijn. Het is dus verstandig om deze klachten te voorkomen voor extra maatregelen te treffen.