In Nederland is een wooncrisis aan de hand. Hierdoor is er een ongekende tekort aan woningen. Zelfs als mensen een woning hebben dan is dit vaak een wat kleine woning. Vooral in urbane gebieden waar de bevolkingsdichtheid groot is zullen veel mensen opgekropt samenwonen in de wijken en voorsteden. En ‘s winters is dit natuurlijk afschuwelijk als je continu in je kleine woonruimte gehouden wordt. ‘S zomers is het fijn als je wat erop en eruit kan gaan zoals met vrienden afspreken of iets dergelijks. Anderen zijn meer geneigd om te genieten van het warme weer door te gaan zwemmen. Het openbare zwembad is een optie maar wat is er nou beter dan een openbaar zwembad? Een eigen privé zwembad natuurlijk. Als je een zwembad voor jezelf hebt dan kan je hier ongestoord in relaxen of dan wel korte baantjes trekken. Voordat je je zwembad aanlegt moet je de volgende dingetjes weten.
Graven voor een zwembad
Een ingegraven zwembad is een dure hobby maar vele malen beter dan een plastic zwembad. Als je machinaal aan het graven gaat voor een zwembad, dan hoor je een KLIC-melding te doen. Met deze melding vraag je de meest recente informatie op over kabels en leidingen in de grond. De nadruk ligt hier op “recente” want het kan kloppen dat de informatie gedateerd is. Wat dit betreft is het belangrijk om voorzichtig te zijn, zelfs nadat je de informatie grondig bestudeert hebt. De diepte van het graven is niet van belang en deze KLIC-melding is geldig tot 20 werkdagen na het opvragen van het rapport. Het verstandigste is om de papieren hiervan op locatie te houden zodat je fatsoenlijk kan reageren wanneer iemand gaat rondvragen over je vergunning.
Wees altijd waakzaam
De gevolgen van geen KLIC-melding opvragen zijn enorm. Het is namelijk zo dat een netbeheerder grootschalig huishoudens voorziet van gas, water en elektra. Als jij zonder weten gaat roeren in de bodem en je breekt wat, dan kunnen mensen zonder stroom zitten. Sommigen zitten dan zonder heet water of kunnen niet beginnen met koken. Deze gevolgen zijn aanzienlijk en kan je enigszins ook geld kosten. Het is daarom ook van belang dat je de informatie van de KLIC-melding up to date houdt zodra deze inaccuraat zijn. Vooral als je de grond maar tijdelijk bezet dan zullen toekomstige bouwprojecten tegen hetzelfde aanlopen. Bij afwijkingen in de data moet je dus gelijk de data bijwerken in het Kadaster.