Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij de waarde van jouw woning wilt berekenen. De waarde van jouw woning is afhankelijk van verschillende factoren. Zo spelen zowel factoren van de woning zelf als de omgeving een rol. Een indicatie van de waarde van jouw woning krijgen is gemakkelijk en kan erg interessant zijn. Ben jij benieuwd welke factoren invloed hebben op de waarde van jouw woning? Lees dan snel verder!

Het berekenen van de woningwaarde

Waarom zou je de waarde van jouw woning willen berekenen? Het zou kunnen dat je erover nadenkt om een nieuwe woning te kopen en je oude te verkopen. Dan kan het verstandig zijn om eerst de woningwaarde van je huidige woning te weten zodat je een idee krijgt wat je hiervoor kunt krijgen. Dit kan namelijk een grote invloed hebben op je financiële middelen en daarbij in de zoektocht naar een nieuwe woning. Maar ook als je twijfelt tussen je koophuis verhuren of deze verkopen kan het interessant zijn om de waarde van je woning te berekenen.

De factoren die invloed uitoefenen op de woningwaarde

Verschillende factoren hebben invloed op de waarde van jouw woning. Zo spelen de grootte en het type woning een rol bij de woningwaarde. Zoals je zal verwachten zal een woning over het algemeen meer waard zijn wanneer deze meer vierkante meters bezit. Daarnaast zal een vrijstaande woning vergeleken met een rijtjeshuis of appartement met hetzelfde aantal vierkante meters meer waard zijn. Maar ook het bouwjaar en de staat van de woning hebben invloed op de woningwaarde. Isolatie, de staat van de fundering, enkel- of dubbelglas, de staat van de ketel, wel of geen zonnepanelen en de kwaliteit van de vloeren, badkamer, wc en keuken zijn hierin belangrijk. 

Naast dat verschillende factoren van de woning invloed hebben op de woningwaarde is de omgeving van jouw woning ook een belangrijke factor. Zo zijn woningen in de randstad en in grote steden over het algemeen meer waard dan in een dorp of buiten de randstad. Ook kan de waarde van woningen per wijk veel verschillen. Dit kan te maken hebben met de faciliteiten per wijk maar ook met het imago dat deze wijk heeft.

Wil jij de waarde van je huis berekenen? Dit kan gratis met een online tool die een indicatie geeft over hoeveel jouw woning waard is. Daarnaast kan je je huis natuurlijk ook taxeren.