Droge zomers komen steeds vaker voor, waardoor planten en tuinen in het algemeen het behoorlijk zwaar kunnen krijgen. Ze hebben allemaal water nodig om te kunnen blijven bestaan en als dat water uitblijft, zal je ze moeten helpen. Dit kan je doen door een tuinslang aan je kraan te koppelen en hiermee een avondje in de weer te gaan, maar dit is natuurlijk bepaald geen duurzame oplossing. Een andere mogelijkheid, is om een beregening te laten installeren. Hiermee worden je planten bewaterd vanuit een natuurlijke waterbron en zullen ze zelfs in de droogste zomers mooi blijven bloeien.

 

Een natuurlijke waterbron

Beregening begint met het aanboren van een natuurlijke waterbron. Dit kan oppervlaktewater zijn, zoals een sloot of een meertje, maar het is ook mogelijk dat je hiervoor grondwater gebruikt. Grondwater bevindt zich diep in de grond en kan bereikt worden door het uitvoeren van een bronboring. Deze boring vindt het grondwater, zodat dat later door een beregeningspomp omhoog kan worden gehaald. Natuurlijk brengt deze bronboring wel wat schade toe aan je tuin, maar hier is vaak al na een week of twee bijna niks meer van te zien. Is de boring gedaan, dan kan er een filter geplaatst worden, dat het vuil uit het opgepompte water weet te halen, zodat je planten straks kunnen genieten van vers en zuiver water.

 

Subtiele sproeiers verdelen het water

Afhankelijk van de grootte van de tuin, worden er meerdere sproeiers geplaatst. Deze sproeiers zullen het water straks verdelen over de planten. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, wordt de tuin opgedeeld in diverse zones. Elke sproeier bedient dan zijn eigen zone en dus voorkom je twee dingen: ten eerste is er geen overlap en wordt er geen water overbodig gebruikt en ten tweede worden er geen plekjes gemist. Een natuurlijke waterbron, die vervolgens ook zeer duurzaam wordt ingezet. De sproeiers komen in verschillende uitvoeringen met verschillend bereik; de ene sproeier kan verder komen dan de ander en welke je gebruikt is helemaal afhankelijk van je wensen en de grootte van je tuin. En kies je voor pop-up sproeiers, dan zie je ze echt alleen maar als ze even hun werk moeten doen. Voor de rest van de tijd bevinden ze zich onder de grond.

 

Geen zorgen meer over te droge zomers

Al met al zorgt een beregening ervoor dat je niet meer bang hoeft te zijn voor te droge zomers. Je planten blijven hoe dan ook in uitstekende staat, ook als de regen wekenlang op zich laat wachten. En dit neemt zorgen weg; je zit een stuk meer ontspannen in je tuin als je zeker weet dat ze – wat het weer ook wordt – voldoende water krijgen om uitgebreid te groeien en te bloeien. En omdat je gebruik maakt van een natuurlijke waterbron, hoef je ook niet bang te zijn voor de eindafrekening van het waterbedrijf. Een goede beregening is dus een zegen voor elke tuin en maakt het een stuk makkelijker om je planten in topconditie te houden.