Heb jij last van wallen onder je ogen of een aantal rimpels waar je je al jaren aan ergert? Dan zijn er tegenwoordig allerlei verschillende mogelijkheden om hier iets aan te doen. Waar het tot enkele jaren geleden toch nog enigszins een taboe bleek, zien we dat het vandaag de dag steeds normaler wordt. Mensen dragen toch ook een beugel om ervoor te zorgen dat de tanden weer mooi recht gaan staan, waarom dan niet iets doen aan de rimpels op je voorhoofd? Dit kun je doen door het laten inspuiten van botox of fillers. Om je een idee te geven hoe het in z’n werk gaat en wat de verschillen tussen deze beide zijn, hebben we het hieronder verder voor je uitgelicht.
De verschillen tussen botox en fillers
Er is nog wel eens wat verwarring op het moment dat er wordt gesproken over botox en fillers. Veel mensen hebben geen idee wat beide nu exact zijn, laat staan wat de verschillen zijn. In de basis is het verschil vrij eenvoudig uit te leggen. Zo is botox een soort spierverslapper, die met name wordt gebruikt bij het tegengaan van lachrimpels. Door deze spiertjes in je gezicht te verslappen, zullen ze niet worden ‘geactiveerd’ op het moment dat je lacht. Een filler is een iets ander verhaal. Zoals de naam natuurlijk al doet vermoeden, is een filler een behandeling waarmee slappe huid extra wordt verstevigd. Populaire plekken voor het gebruik van fillers zijn uiteraard de lippen.
Kun je beide gebruiken?
Niet op iedere plek is het verstandig om zowel botox als fillers te gebruiken. Je kunt je voorstellen dat wanneer je botox in je lippen spuit in plaats van fillers, je lippen juist worden verslapt in plaats van extra volume krijgen. Wat je vaak ziet, is dat botox met name wordt gebruik voor bijvoorbeeld de mondhoeken. Vooral wanneer je wat ouder wordt, wordt de huid logischerwijs een beetje slapper. Door gebruik te maken van botox, zullen je mondhoeken bijvoorbeeld iets omlaag worden getrokken, waardoor je gezichtsuitdrukking er zienderogen op vooruit gaat.
Zijn er risico’s?
Net zoals bij iedere ingreep, zowel medisch als cosmetisch zijn er risico’s. Het is daarom dus ook belangrijk om voor de tijd voldoende informatie in te winnen bij bijvoorbeeld het Nationaalhuidcentrum zodat je kunt bepalen of de behandeling wel of niet iets voor je is. Uiteraard vindt er voor iedere behandeling eerst een intake plaats, zodat jij samen met de eventuele arts kun bespreken wat de mogelijkheden zijn en kun je alle vragen die je nog hebt op dat moment stellen.