Maar naast het gebruik bij mist kunnen deze lampen ook van toepassing zijn bij bijvoorbeeld situaties met slecht zicht waarbij de standaard koplampen en achterlichten minder effectief zijn.

Wat doen mistlampen?

Mistlampen zijn ontworpen om het zicht te verbeteren wanneer je door slechte weersomstandigheden de weg voor je ziet. Mistlampen vooraan kunnen door mist, nevel, regen of zelfs stof snijden omdat ze lager gemonteerd zijn dan koplampen vooraan de auto.

Waar zitten de mistlampen op een auto?

Mistlampen aan de voorkant zijn meestal laag gemonteerd, onder de koplampen. Ze verlichten de weg direct voor de auto. Het is niet wettelijk verplicht om mistlampen voor te hebben en veel fabrikanten bieden ze niet aan op hun basismodellen, maar plaatsen deze alleen bij de duurdere modellen.

Mistachterlichten zijn geïntegreerd in het achterlicht en schijnen direct naar achteren, hun taak is om de auto achter je te waarschuwen voor je aanwezigheid wanneer het zicht slecht is. Het hebben van ten minste één mistachterlicht is wettelijk verplicht.

Wanneer mistlampen gebruiken

Mistlampen zijn handig als je zicht minder wordt, bijvoorbeeld als het sneeuwt of als er dikke mist of nevel over de weg hangt. Ze kunnen ook helpen als er veel nevel op de snelweg staat. Onder deze omstandigheden kan het gebruik van grootlicht je zicht verminderen, omdat het felle licht weerkaatst op de mist of nevel, waardoor het nog moeilijker wordt om vooruit te kijken. In de verkeersregels staat dat je mistlampen voor of achter niet mag gebruiken, tenzij het zicht ernstig wordt belemmerd. Het gebruik van deze terminologie betekent dat dit een vereiste is en geen aanbeveling.

Mistlampen kunnen namelijk andere bestuurders verblinden, dus gebruik ze alleen als het nodig is.

De reden hiervoor is dat verkeerd gebruik van mistlampen weggebruikers kan verblinden of verblinden, terwijl mistachterlichten je remlichten kunnen blokkeren. De algemene regel is dat je ze alleen mag gebruiken als je niet meer dan 100 meter vooruit kunt kijken, dit geldt ook voor koplampen. De verkeersregels schrijven ook voor dat je zowel de mistlampen voor als achter moet uitschakelen als het zicht verbetert.

Je hoeft niet altijd zowel de mistlampen voor als achter aan te zetten, de mistlampen voor mogen nooit gebruikt worden om de weg te verlichten onder normale rijomstandigheden, daar zijn je koplampen voor. Gebruik je gezond verstand, als het mistig is maar je kunt de weg voor je zien, dan hoef je ze niet aan te hebben.

Mistachterlichten moeten altijd aan staan als het zicht slecht is, ze zijn er om andere weggebruikers op je aanwezigheid te attenderen, niet alleen om je een beter zicht te geven op wat er achter je is.

Zijn je mistlichten nu aan vervanging toe? Op signeda.nl kun je terecht voor een uitgebreid aanbod aan mistlichten en andere bijbehorende onderdelen.