Iedereen is wel eens onzeker. Je kan onzeker zijn over jezelf bijvoorbeeld, maar je kan ook onzeker zijn over andere factoren in je leven. Zo kun je ook heel goed jezelf onzeker voelen over je werk, je woonsituatie of je relatie. Onzekerheid binnen een relatie kan heel vervelend zijn voor de kwaliteit van je relatie. Dit komt door een heleboel gevolgen die onzekerheid in een relatie met zich mee brengt. In deze blog lees je wat onzekerheid in een relatie is en wat voor gevolgen het kan hebben. Ten slotte geven we je nog een stukje advies mee over hoe je dit probleem kan aanpakken.

Wat is het?

Onzekerheid in een relatie komt voor wanneer je niet zeker bent van de status van je relatie, of je geen goede balans voelt met je partner. Heb je bijvoorbeeld heel erg het idee dat jij verliefder bent op je partner dan hij of zij op jou? Dit zorgt voor een ongebalanceerde relatie, waar je snel last van zult krijgen. Ook kan je onzeker zijn over het feit jullie bijvoorbeeld heel veel verschillen van elkaar. Er zijn oneindig veel dingen waar je onzeker over kan zijn in een relatie, en meestal is de angst die daaruit voortkomt dat je bang bent dat de relatie geen stand zal houden terwijl je dat wel wil.

Hoe uit het zich?

De uiting van onzekerheid in een relatie is meestal datgene wat het meeste wrijving veroorzaakt. Als je onzeker bent in je relatie ga je meestal krampachtig proberen je partner bij je te houden. Vaak werkt dit averechts omdat je je partner hier alleen maar mee afstoot. Je partner zal het waarschijnlijk als vervelend ervaren dat je zo aan hem of haar vasthoudt, en zal daarom de ruimte opzoeken. Daarnaast uit het zich vaak in jaloezie, wat er ook bij de ander vaak voor zorgt dat diegene meer ruimte gaat nemen. 

Wat kan je eraan doen?

Het is natuurlijk super vervelend als jij last hebt van onzekerheid binnen je relatie en je wil absoluut niet dat dit uiteindelijk ervoor zorgt dat je relatie ten einde loopt. Dus, wat kan je eraan doen zodat die onzekerheid weg gaat? Het eerste wat je kan proberen is door het bij je partner aan te kaarten. Bespreek met hem of haar waar die onzekerheid vandaan komt, en wat jullie er samen aan kunnen doen om dit weg te nemen. De andere partij moet vaak ook zijn steentje bijdragen hierin, maar dwing hem of haar niet om compleet toe te geven aan jouw onzekerheid. Mocht dit nu niet werken, dan kan je altijd nog proberen om relatietherapie aan te gaan. Dit hoeft niet altijd met zijn tweeën, je kan ook gewoon zelf hiermee beginnen om te kijken of dit helpt tegen jouw onzekerheid.