In de westerse wereld is het voor veel mensen gebruikelijk om dingen gewoon standaard nieuw te kopen. Maar waarom is dat eigenlijk zo gewoon? Zou het niet veel beter zijn als we allemaal zo veel mogelijk producten tweedehands kopen en ze dus opnieuw gebruiken, tot het echt niet meer kan?
Verspillings economie
In onze huidige samenleving wordt er veel verspild. Alles wordt gemaakt met als doel dat het over een paar jaar weer vervangen moet worden. Het wordt verkocht aan de klant en de klant moet daar dan niet te lang mee doen, want anders verkoopt het bedrijf niet genoeg spullen. Denk bijvoorbeeld aan een laserprinter kleur, professionele printer makers zijn er hartstikke goed in om hun printer maar een paar jaar mee te laten gaan. Dit is zodat de klant dan weer een printer moet kopen na een paar jaar, maar ook bijvoorbeeld steeds de toner moet vervangen. Maar niet alleen printer fabrikanten doen dit natuurlijk, kijk ook bijvoorbeeld naar bedrijven als Apple, waarvan de telefoons na een aantal jaar trager en trager worden, of de makers van iets simpels als pennen, die best efficiënter zouden kunnen worden gemaakt, maar met wegwerpproducten toch voordeliger zijn voor de producent.
Circulaire economie
Een mooi streven is een economie waarin alles gerecycled wordt. Dat houdt dus in dat er op een bepaald punt geen nieuwe grondstoffen nodig zijn, en dat we gewoon alle materialen halen uit oude producten. Een product wordt dan dus gewoon nog gebruikt als dat kan en als dat niet kan dan worden de onderdelen die nog bruikbaar zijn weer gebruikt. Alles wat je dan nog overhoudt kan je weer omsmelten tot de oorspronkelijke materialen, waarvoor je dus wel rekening ermee moet houden dat je materialen gebruikt waarbij dit kan. Die materialen kan je weer gebruiken om producten van te maken.
Milieu en klimaat
Dit soort maatregelen zijn van groot belang voor milieu en klimaat. Het milieu heeft vaak zwaar te lijden onder dit soort productieprocessen en dit is dan vaak vooral in derdewereldlanden, waar grondstoffen gewonnen worden op vaak zeer vervuilende wijze. Maar ook al het vervoer van grondstoffen, onderdelen en producten is iets dat hevig belastend is voor het klimaat. De enorme hoeveelheden CO2 uitstoot die dit veroorzaakt is iets dat zeer sterk bijdraagt aan het versterkte broeikas effect en daardoor warmt de aarde dus meer op, wat ernstige gevolgen kan hebben voor ons.