Het is een keuze die iedereen met een computer ooit heeft gemaakt: laptop of desktop. Of deze keuze nou doordacht was of niet, het is een vraag die geregeld door veel mensen wordt gesteld. Beide vormen van computer hebben voor- en nadelen, welke afhankelijk van je behoeften zwaarder of juist minder zwaar kunnen wegen.

Het duidelijke voordeel van de laptop boven de desktop is natuurlijk mobiliteit. De laptop is ontworpen om makkelijk mee te kunnen in een rugzak, terwijl de desktop echt bedoeld is om onder het bureau stof te vangen. De keuze is dan ook snel gemaakt als je veel reist voor werk en daarbij een laptop nodig hebt. Tenzij je bij dat reizen in een privéjet reist met 4 koffers en een privéchauffeur, heb je geen ruimte voor een grote computertoren in je bagage.

Maar de focus van de laptop op maat komt natuurlijk niet gratis. Hierbij wordt ingeleverd op de specificaties van de computer zelf. Doordat onderdelen in een laptop kleiner moeten worden gemaakt, zal de performance van het apparaat minder worden. Voor hetzelfde geld heb je bij een desktop een computer met betere specificaties dan een laptop voor datzelfde bedrag.

Dit is al helemaal waar als je zelf de computer gaat bouwen. Waar mensen vaak desktops zelf in elkaar zetten, gebeurt zelf laptop samenstellen veel minder. Het is vaak werk dat wat nauwer komt dan bij een desktop en de meeste mensen met verstand van computers geven de voorkeur aan een desktop. Dit betekent echter niet dat het niet kan: zo zijn er winkels waar je de onderdelen die je in je laptop wil kan selecteren, waarna dat bedrijf de computer in elkaar zal zetten en naar je opstuurt. Of als je een beetje technisch aangelegd bent kan je de onderdelen zelf bestellen