Je studiekeuze is een hele erge belangrijke keuze die je in je leven moet gaan maken. Deze keuze kan immers bepalen wat je voor misschien wel de rest van je leven voor soort werk gaat doen. Daarom is het echt heel erg belangrijk goed over deze keuze na te denken en hem overwogen te maken. Maar, er zijn heel erg veel studies en heel erg veel verschillende soorten opleidingen. Een goede en passende studiekeuze is dus niet zomaar gemaakt en er zit best wel wat tijd en moeite achter deze overweging. Omdat er ook zo veel studies zijn kan het soms best even voelen alsof je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom kunnen wat tips voor het maken van een goede en weloverwogen studiekeuze heel erg goed van pas komen.

Begin op tijd

Een goede en passende studiekeuze is niet zomaar 123 gemaakt en dus is het heel erg belangrijk om ruim van tevoren te beginnen met nadenken over wat je eventueel zou willen gaan studeren. Er zijn zo mega veel studies en opleidingen beschikbaar dat het vrijwel onmogelijk is om binnen een weekendje of een weekje een keuze te maken over wat het moet worden. Het beste begin je daarom zeker een aantal maanden voor de deadline van aanmelden met nadenken over wat je zou willen doen en wat bij jou past. Het kan handig zijn een lijstje te maken met studies die je erg aanspreken en waar je eventueel jezelf in zou willen verdiepen. Op basis van dit lijstje kun je jezelf dan inschrijven voor verschillende open dagen op verschillende scholen. Als je deze bezoekt kun je op je lijstje bijhouden wat je van de opleidingen vond en welke je eventueel zou willen doen. Opleidingen waar je op bent afgeknapt kun je lekker wegstrepen

Vraag een professional

Het kan gebeuren dat je er niet uitkomt in je eentje. Dat is helemaal niet gek en daar bestaan heel veel verschillende oplossingen voor. Lukt het je niet om zelfstandig, door middel van bijvoorbeeld open dagen erachter te komen wat je nou graag wilt studeren, dan kun je altijd nog een professional inschakelen om jou advies te geven over wat je eventueel zou kunnen doen. Studiekeuze advies is iets wat voor veel mensen heel erg welkom en kan ook echt een verschil maken in het kiezen voor een studie. Professionele studiekeuzebegeleiders zijn gespecialiseerd in erachter komen welke studies bij welke mensen passen. Ze kunnen er door middel van gerichte vragen achter komen in welke velden jij het leuk zou kunnen vinden om te werken. Op basis daarvan kun je dan een studie uitkiezen.