De kans is groot dat je niet weet wat lateien zijn. Als je niet in de bouw- of renovatiewereld bekend bent, is dat niet zo verwonderlijk. Lateien zijn echter heel belangrijk wanneer je je woning wil renoveren. Indien je kennis hierover beperkt is, kan je best hulp inschakelen van een expert.

Wat zijn lateien?

Lateien worden gebruikt om boven deuren of ramen te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het gewicht dat normaal op de deur of raam terecht zou komen, wordt gedragen door de lateien. Hiermee vermijd je dat de raam of deur het gewicht niet zou kunnen houden en het in elkaar stort. Wanneer je dus aan het renoveren bent, moet je zeker het gebruik en het belang van lateien niet vergeten.

Er zijn drie soorten lateien die kunnen gebruikt worden. Een eerste soort is de stalen latei die wordt gebruikt voor buitenmuren. Het grootste voordeel is dat het heel eenvoudig te verwerken is en ondanks dat het licht van gewicht is, kan het heel wat gewicht dragen. Voor binnenmuren heb je de keuze tussen lateien uit baksteen of beton. Welke lateien je het beste kan gebruiken, hangt ook af van de andere bouwmaterialen die je gebruikt. Een van de voordelen van baksteenlatei is dat er weinig tot geen kans is op scheurvorming. Bovendien is het heel eenvoudig te bepleisteren. Betonlatei heeft dan weer als voordeel dat het perfect kan gebruikt worden bij zowel een nieuwbouw als een renovatie. Deze latei wordt ook gebruikt wanneer je met betonnen muren werkt.

Wat met een draagmuur?

Wil je graag een latei plaatsen, dan is het heel belangrijk om te weten of de muur in kwestie een draagmuur is of niet. Een niet dragende muur kan je zonder problemen afbreken om er een deur of een raam in te plaatsen. Bij een draagmuur steunt de constructie van een huis op de muur. Dit mag je niet zomaar afbreken. Vraag dus zeker informatie bij een bouwkundig expert voordat je begint!

Wat heb je nog nodig bij verbouwingen?

Verbouwen kost geld, zeker wanneer je niet veel zelf kan doen en experts hiervoor moet inhuren. Wat je wel geld kan besparen, is het zelf aankopen van materialen. Wanneer je bijvoorbeeld zand nodig hebt, kan je zelf zand kopen in een doe-het-zelf winkel of een speciaalzaak. Met zand kopen kan je weinig tot niets verkeerd doen, maar je kan er wel geld mee besparen omdat vakmannen vaak nog een extra procent doorrekenen aan jou.

Bij andere soorten materialen die erg specifiek zijn, kan je altijd raad vragen bij een expert, maar wanneer je twijfelt kan je het beter door hen laten aankopen. Je zal hiervoor meer betalen, maar dat is nog altijd beter dan verkeerde aankopen doen.