Het voeren van de vissen in de vijver is één van de leukste dingen van het hebben van een vijver, nietwaar? Toch is het wel belangrijk om te weten dat je niet zomaar wat voer in het water kunt gooien. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel je moet voeren en welk voer je nodig hebt? Als jij wel wat tips kunt gebruiken op het gebied van vijvervissen voeren, lees dan snel verder. 

Voer niet teveel, maar ook niet te weinig

Allereerst is het belangrijk om te weten dat je de vijvervissen de hoeveelheid voedsel geeft, wat ze binnen 5 minuten kunnen opeten. Wat er na die 5 minuten nog overblijft is eigenlijk al teveel. Het voedsel dat overblijft zal het biologisch evenwicht verstoren, wat weer resulteert in troebel water. Er zit ook verschil in de hoeveelheid voeding per seizoen. Zo geef je de vissen minder voedsel in de winter dan in de zomer. Dit komt omdat ze in de winter minder actief zijn en dus ook minder voedsel nodig hebben. 

Vaste plek en tijd

Wanneer je de vissen voert vanaf een vaste plek aan de vijverrand, zullen ze dit naar verloop van tijd herkennen. Na een tijdje zullen de vissen naar de plek zwemmen waar jij altijd staat te voeren. Ook wanneer jij de vissen op een vast tijdstip voert, zullen ze hier na een tijdje aan gaan wennen. Voer de vissen wel altijd in de ochtend of middag, zodat je kunt zien of je de juiste hoeveelheid geeft. De vissen zijn daarnaast overdag ook veel actiever!

Bekijk de vijvervissen tijdens het voeren

Het ideale moment om de vissen eens goed te bekijken, is tijdens het voeren. Als de meeste vissen eenmaal zijn gewend, komen ze vrijwel meteen naar boven. Op die manier kun jij de vissen goed controleren op aandoeningen of verwondingen. Ook wanneer bepaalde vissen niet naar boven komen tijdens het voeren valt het beter op. Als dit een aantal dagen aanhoudt en de vis op de bodem of stil in een hoekje blijft, is er misschien iets mis met de gezondheid van de vis.  

Geef iedere soort vijvervis zijn eigen voer

Houdt altijd rekening met de soorten vissen in jouw vijver. Zo zou je altijd de korrelgrootte moeten afstemmen op de vissen die jij hebt. Bij Colombo bijvoorbeeld heb diverse korrelgroottes van 2 mm tot 6 mm. Visvoer is in de meeste gevallen drijvend en bedoeld voor karpers of goudvissen. Steuren daarentegen moet je zinkend voer voeren omdat zij hun voedsel altijd op de bodem zoeken. Doe dus altijd even research naar welk voedsel de vissen in jouw vijver nodig hebben!