Bijlage:
Xka8f4b526a8wxc.jpg‍

Een website migratie is een proces waarbij inhoud van een bestaande website wordt verplaatst naar een nieuwe. Er zijn verschillende soorten migraties, maar de twee meest voorkomende zijn het overstappen van het ene CMS naar het andere, of het overzetten van inhoud naar een subdomein. Dit artikel behandelt alles wat je moet weten over het migreren van jouw website. We beginnen met een korte uitleg over een website migratie, gevolgd door een diepgaande blik op wat er precies komt kijken bij het plannen en uitvoeren van een succesvolle SEO migratie.

Een website migratie is het proces van het verplaatsen van inhoud van een bestaande website naar een nieuwe. Er zijn veel verschillende factoren om te overwegen bij een website migratie, zoals de keuze van het platform en ontwerp, maar het kan ook goed zijn dat de inhoud van jouw website compleet anders wordt. Als je jouw design verandert, moet je mogelijk designers inhuren voor een custom site, of je kiest voor een thema die je zelf aan kunt passen. Maar wat is een SEO migratie dan? Dit is een website migratie, waarbij naast alle gegevens, ook SEO-waarde doorgeven wordt naar het nieuwe domein. Door oude – niet meer bestaande url’s – door te verwijzen naar de nieuwe plek, voorkom je verlies in organisch verkeer.

Redenen om een website te migreren

Er zijn veel redenen voor een website migratie, maar hieronder lichten we de meest voorkomende redenen toe.

  • Het design van jouw website is verouderd en misschien voldoet het huidige ontwerp niet meer aan jouw bedrijfsdoelstellingen en merkbeleving;
  • Er komen te weinig leads of sales uit de huidige website;
  • Er komt een naamswijziging aan, waardoor alle url’s veranderen. Bij SEO bureau Onder is dit een veelvoorkomende reden van SEO migratie;
  • Het aantal bezoekers op uw website is toegenomen, waardoor je over moet stappen naar een andere server. Je kunt jouw site een-op-een overzetten, maar mogelijk is een ander CMS ook wenselijk.

Wanneer kies je voor een website/SEO migratie?

Een website/SEO migratie is niet iets wat je zomaar doet. Hier moet een goede reden voor zijn. Een website migratie is een investering in een website met een betere functionaliteit, die (op termijn) meer leads en conversies binnenhaalt. Als je jouw website migreert, moet je eerst een analyse doen om te bepalen wat er moet migreren en wat het nieuwe ontwerp moet worden. Pas als dat bekend is, kunnen SEO-specialisten helpen met het maken van redirect files. Dit zijn doorverwijzingen van oude naar nieuwe url’s. Door deze redirects behoud je zoveel mogelijk organisch verkeer, zelfs bij een naamswijziging. Zorg dat je een migratie altijd goed plant en dat je nauw samenwerkt met betrokken partijen, zoals developers, designers en SEO-specialisten.

Hoe een website migratie plannen?

Wanneer je een website migratie plant, is het goed om feedback van gebruikers en belanghebbenden te verzamelen. Zoek uit wat ze leuk vinden aan jouw huidige site, wat ze niet leuk vinden en wat hun verwachtingen zijn voor jouw volgende site. Overweeg ook een usability-expert in te huren om u te helpen een intuïtieve en gebruiksvriendelijke site te ontwerpen. Analyseer vervolgens jouw huidige site en merk om te bepalen wat er moet veranderen.

Hoe een succesvolle website migratie uitvoeren?

Een succesvolle website migratie hangt af van verschillende dingen. Het is belangrijk om de juiste strategie te kiezen op basis van jouw bedrijfsdoelstellingen. Als je besluit een developer en SEO-specialist in te huren, moet je er zeker van zijn dat dit een goede match is met jouw bedrijf. Zorg verder voor een demo-omgeving waar jouw nieuwe website gelanceerd wordt. Hier kunnen alvast, bijvoorbeeld met de Redirection plugin, redirects ingevoerd worden. Gaat jouw nieuwe site live en zijn url’s veranderd? Dan kun je alvast de redirects invoeren in de demo-omgeving, zodat alle redirects werken als jouw nieuwe site live gaat. Een SEO-specialist helpt je hiermee. Ook bij de post-migratie is deze expert betrokken, om zo min mogelijk organisch verkeer te verliezen.

Huur een SEO bureau in voor jouw website migratie

Een website migratie is pas compleet als er ook gedacht wordt aan de SEO migratie. Je wilt immers niet dat jouw SEO inspanningen voor niks zijn geweest. Huur daarom altijd een SEO bureau in, als er een website migratie voor de boeg straat. Zo ben jij zeker van een succesvolle en effectieve SEO website migratie.