Wil je leren windsurfen maar weet je niet hoe? Dan ben je bij het juiste artikel terecht gekomen. In dit artikel geven we een aantal tips hoe je het beste kunt beginnen met windsurfen. Want windsurfen is een hele toffe sport, maar is wat moeilijk om mee te beginnen dan bijvoorbeeld voetbal. Er is ook meer en duurdere uitrusting voor nodig. In dit artikel lees je hoe je het beste kunt beginnen met windsurfen!

Neem les!

De eerste stap om te beginnen met windsurfen is om lessen te nemen. Zo kun je rustig kennismaken met de sport en hoef je niet meteen allerlei dure spullen te kopen. Vaak kun je de benodigde spullen, zoals een kwalitatief windsurf board, eerst huren of krijg je deze toegewezen bij een les. Lessen zijn goed om de techniek te leren en om te kijken of je windsurfen überhaupt leuk vindt. Daarnaast heb je bij windsurfen een soort eigen jargon onder de surfers, die wordt gebruikt om de wind en stand van het water aan te duiden. Tijdens de windsurf les krijg je hier ook een mooi inkijkje in.

Dit moet je weten over de wind

De windrichting is voor een windsurfen als benzine of diesel voor een auto, essentieel om vooruit te komen. In het windsurfen kennen we de volgende windkoersen:

  • Halfwindse koers: hierbij staat de wind dwars op de surfplank.
  • Headwind koers: hierbij staat de wind schuin op de surfplank.
  • Ruimewindse koers: bij ruimewindse koers raakt de wind de surfplank schuin van achteren.
  • Downwind-koers: hierbij heb je wind in je rug, oftewel pal achter je.

Wel eens gehoord van wingsurfen?

Naast windsurfen is er nu een nieuwe sport, wingsurfen. Hierbij heb je een foil board waarmee je snelheid creeert en niet meer afhankelijk bent van de wind. Je kunt het zien als een soort automatische windsurfplank. In plaats van een zeil heb je een soort elektrische vleugel welke je vooruitduwt. Mocht windsurfen niks voor je zijn, dan is wingsurfen wellicht iets voor je!