Ben je van plan om te gaan graven voor een groot project? Werk je in een bouwbedrijf waarbij gegraven moet worden? Dan heb je vast wel eens van de verplichte KLIC-melding gehoord. Als je hier nog niet zo bekent mee bent, dan is deze blog wat voor jou. Door middel van een KLIC-melding weet je precies waar kabels en leidingen ondergronds zijn. Het systeem wordt door heel het land gebruikt en wordt dus gebruikt om schade te voorkomen aan kabels en leidingen die zich onder de grond bevinden. Het is tegenwoordig verplicht om klic online te hebben op de locatie waar je gaat graven. KLIC staat voor “Kabels en Leidingen Informatie Centrum”. 

Goed voor meerdere schermen

Het is handig om een app te hebben waarbij je alle KLIC-meldingen in één overzicht hebt. Zo is het handig om een goed overzicht te houden. Dit kun je doen met Mister KLIC. Je kunt in deze app niet alleen al jouw meldingen handig in een overzicht zien, nee, je krijgt namelijk ook nog een melding als er een binnenkort verloopt. Om je werk zo gemakkelijk mogelijk te maken, kun je de Mister KLIC app ook op meerdere schermen openen. Het is dus niet alleen mogelijk om dit te bekijken op je mobiel. Denk aan een tablet die je overal op de werkplek mee kunt nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om alle gegevens te bekijken op een groter scherm zoals een computer. Dit is wel zo prettig als je met het hele team in overleg bent.

Meldingen in de KLIC app

In de Mister KLIC app heb je meerdere meldingen. De drie meldingen worden op een rijtje gezet. Zo zijn er graafmeldingen, die je alleen krijgt als je ook daadwerkelijk aan de slag gaat met het graven. De gebiedsomvang is 500 x 500 meter en je kunt zo’n twintig werkdagen van deze melding gebruikmaken. Naast de graafmeldingen heb je ook nog oriëntatieverzoeken. Hierbij krijg je over 2500 x 2500 meter overzicht en kun je meer inzicht krijgen over de locatie van bepaalde kabels en leidingen. Als laatste is er nog een calamiteitenmelding waarbij dreigende schade of dreigend letsel wordt weergegeven.