Nascholing onderwijs is essentieel voor leerkrachten die hun beroep belangrijk vinden en op de hoogte willen zijn van de laatste ontwikkelingen in het vak. Nascholingsactiviteiten vinden meestal in teamverband plaats. Er zijn ontzettend veel cursussen en trainingen die nascholing voor docenten aanbieden. Veel leerkrachten vragen zich daarom af; heeft nascholing eigenlijk wel zin? In deze blog kun je meer lezen over nascholing en de voordelen ervan.

Betere prestaties

De meeste leerkrachten die een nascholingstraject hebben gevolgd, zijn tevreden met hun resultaten. Zij vinden ook dat ze beter presteren en hun studenten beter kunnen begeleiden. Tijdens de nascholing is veel aandacht voor hoe je de resultaten van je leerlingen positief kunt beïnvloeden. Als de leraar tot nieuwe inzichten komt tijdens deze cursus en zijn leerlingen beter kan begeleiden, zal dat ook een positieve invloed hebben op hemzelf. 

Nascholing is de moeite waard

Behalve dat je Didactische vaardigheden opdoet, leer je ook jezelf als leerkracht beter kennen en krijg je meer zelfinzicht. De vaardigheden die je tijdens de nascholing opdoet zijn allemaal evidence-based, dus weet je zeker dat de methodes die je leert echt werken. De cursus wordt onderbouwd met wetenschappelijk bewijs, maar je doet ook praktijkopdrachten die je later in de praktijk kunt brengen.

Tijdens de nascholing leer je over theorie én praktijk

Een nascholingscursus dient dusdanig te zijn opgebouwd dat er voldoende aandacht is voor zowel de praktijk als de theorie. Als er alleen maar aandacht is voor de theorie, of wanneer je alleen praktische oefeningen doet, dan krijg je geen stevige basis waarmee je zelfverzekerd de praktijk ingaat. Een goede nascholing biedt praktijkopdrachten aan, maar onderbouwt deze met de juiste theorie. Aan het begin zal de cursus op een laag niveau beginnen, maar je zult met het niveau meegroeien zodat je aan het einde van de cursus voldoende informatie hebt om in de praktijk te brengen.

Onderwijs en ondersteuning

Als een cursist meedoet aan een nascholing, stelt hij zichzelf waarschijnlijk de vraag: ‘Op welke manier kan ik mijn leerlingen positief stimuleren en welke kennis heb ik daarvoor nodig?’ Voor leraren is het namelijk belangrijk dat ze weten op welk niveau hun leerlingen zouden moeten zitten. Als docent dien je zowel zicht te hebben op de leerdoelen van je leerling en de ontwikkeling van de leerlijn. Dit kan ervoor zorgen dat een docent positief gestimuleerd wordt en gemotiveerd raakt om door middel van de cursus zijn of haar leerlingen te helpen en indien nodig aanvullende leerstof aan te bieden.