Het leidingwater bevat gewoonlijk calcium en magnesium. Wanneer het water wordt opgewarmd, bijvoorbeeld door een boiler dan kan er kalk vormen. Als je water hebt dat een hoog gehalte kalk bevat dan kan wordt dit ook wel hard water genoemd. Het hebben van hard water heeft verschillende nadelen maar kan gelukkig wel worden opgelost, bijvoorbeeld met een ontharder water

De effecten van kalkaanslag

Water wordt dagelijks erg veel gebruikt in een huishouden waarbij het hebben van kalk erg vervelend kan zijn. Zo kan kunnen de huishoudelijke apparaten eerder slijten door de hoeveelheid kalk. Ook moeten de apparaten vaker worden schoongemaakt wat niet veel goeds doet aan de levensduur van de apparaten. Het schoonmaken wordt vaak gedaan met schoonmaakproducten of door hard te schrobben van de vloer of muur. Ook verstoppen de douchekoppen en de kranen, deze moeten hierdoor veel ontkalkt worden en ook vaker vervangen worden wanneer je last hebt van hard water.

De nadelen van kalk in je huis

Te veel kalk is ook nadelig bij het gebruiken van een wasmachine. De kleding die gewassen wordt zal minder schoon zijn doordat vlekken er minder makkelijk uit worden gehaald door de hoeveelheid kalk. Ook zal de kleding minder zacht zijn en minder lang soepel. De kleding en andere producten die in de wasmachine gaan kunnen hierdoor sneller aan vervanging toe zijn. Daarnaast heeft de hoeveelheid kalk ook effect op de machine zelf, die zal ook minder efficiënt te werk gaan en het op een gegeven moment begeven.

Naast dat kalk niet goed is voor de apparaten de kleding heeft kalk ook nadelige effecten op de gezondheid van je lichaam en huid. Door te douchen onder hard water kunnen er kalkdeeltjes een laagje vormen op je haar. Je haar zal hierdoor minder gaan glazen en doffer worden. Daarnaast wordt de huid droger door te douchen onder hard water, dit komt doordat de kalk de natuurlijke vetlaag aantast. Tevens kunnen er verschillende huidaandoeningen ontstaan door te douchen onder hard water.

Een waterontharder om kalk te verwijderen

De kalk kan gelukkig worden aangepakt met een waterontharder. Er zijn dan ook verschillende waterontharders op de markt te vinden. Je ziet veel waterontharders die gebruik maken van zout. Daarnaast zijn er ook zoutvrije waterontharders die gebruik maken van omgekeerde osmose door middel van CO2. Deze CO2 pakt de kalk aan en zorgt ervoor dat deze kalk wordt opgelost in het water en zo verwijderbaar is.