Wanneer je een dekbed wilt gaan kopen, zijn er verschillende soorten die je zal kunnen kopen. Zo is een dons donzen dekbed zeer populair. Echter zit er een verschil tussen donzen dekbedden. Er zijn drie verschillende soorten. Een ganzen donzen dekbed. Een eenden donzen dekbed of een combinatie daarvan. Het handigste is om van tevoren te bepalen welke van de drie jij graag zal willen hebben. 

Eenden en ganzen dons

Eenden dons is afkomstig van een eend. Uiteraard is ganzen dons afkomstig van een gans. Sommige mensen denken dat er tussen deze twee niet al te veel verschil tussen zit. Echter is het tegendeel waar. Er zit zeker wel verschil tussen. Zo heeft eenden dons een stuk minder groot oppervlak dan ganzendons. Een dons dekbed met eendendons moet veel meer gevuld worden voordat het dezelfde werking doet als ganzendons. 

Dit houdt in dat ganzen dons vaak fijner is om te gebruiken dan eendendons. Daarnaast zijn ganzenveren ook een heel stuk minder scherp. Eenden veren zullen makkelijker ergens door heen kunnen steken. Verder heeft eend vaak een iets sterkere geur dan ganzendons. In de meeste gevallen zal het makkelijker zijn om voor ganzen dons te kiezen dan voor eenden dons. 

Waarom een donzen dekbed?

Als je voor een dekbed ganzendons gaat, wil je wel weten waarom je daar precies voor gaat. Een dekbed is niet iets wat je elke dag zal willen kopen. Je kan dan ook maar het beste de juiste materialen voor jou kopen. Dons zorgt voor goede isolatie en tegelijkertijd goede ventilatie. Op die manier heb je een goed evenwicht van de warmte die je in de nacht zal produceren. Het moet namelijk niet te warm zijn, maar ook zeker niet veel te koud. Anders slaap je nog steeds niet goed.

Verder is het voor een dekbed belangrijk dat het licht of zwaar is voor wanneer je slaapt. Iedereen heeft daar een andere mening over. Het is voor jezelf handig om even te kijken wat jij fijn zal vinden. Het makkelijkste is om te bekijken waar je op dit moment onder slaapt. Als je dit fijn vindt, kun je dit dekbed nog eens herhalen. Je kan eventueel ook iets nieuws uitproberen. Dit kun je doen door even te gaan kijken in een winkel wat jij fijn zal vinden. In de winkel kun je de stoffen voelen en kijken of het iets voor je is.