De spaarrentes zijn laag en beleggen kan meer opleveren om bijvoorbeeld die ene onwijs mooie reis wandelen Dolomieten huttentocht met het hele gezin te kunnen maken. Beleggen is een stuk simpeler en leuker dan je denkt. Als je erover denkt om te gaan beleggen, weet je waarschijnlijk niet goed hoe je moet beginnen en waarin je zou moeten beleggen. De wereld van beleggingen kan zeer intimiderend zijn voor de beginner. 9 tips waarmee je op een goede manier kunt beginnen met beleggen:

  1. Stel beleggingsdoelen

Nu is het tijd om te beslissen wat je uit beleggen wilt halen. Uiteraard is je uiteindelijke doel om geld te verdienen, maar de behoeften van iedereen zijn anders. Denk aan inkomen, waardestijging en veiligheid van het kapitaal. Houd ook rekening met je leeftijd, je persoonlijke omstandigheden en je financiële positie.

  1. Vroeg Beleggen

Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter. Hoe eerder je begint, hoe minder geld je elk jaar nodig hebt om je beleggingsdoelen te bereiken. Je inkomsten zullen in de loop van de tijd worden samengevoegd, dus wees niet bang om te beginnen met beleggen, zelfs als je een student bent – of beter nog, in je laatste jaar van de middelbare school.

  1. Maak beleggen automatisch

Zet een bepaald bedrag opzij dat elke maand automatisch wordt geïnvesteerd. Je kunt automatische investeringsplannen opzetten via verschillende makelaarskantoren en geautomatiseerde investeringsdiensten.

  1. Kijk naar je financiën

Voordat je kunt beginnen met beleggen, moet je kijken naar hoeveel geld je hebt om te investeren. Wees daar realistisch over. Zorg ervoor dat je genoeg geld overhoudt om je gewone maandelijkse rekeningen, leningbetalingen, enz. te betalen. Je hebt niet veel geld nodig om te beginnen met beleggen, maar er zijn risico’s. Je wilt jezelf niet tekort doen om andere belangrijke rekeningen te betalen.

  1. Leer over beleggen

Zodra je je financiën op orde hebt, is het tijd om te gaan leren over beleggen. Bestudeer de basisterminologie, zodat je weet hoe je samenhangende beslissingen kunt nemen. Leer over aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en depositocertificaten. Vergeet ook andere details niet, zoals diversificatie, portefeuille-optimalisatie en marktefficiëntie.

  1. Wees op je hoede voor commissies

Professionals zullen je proberen over te halen om beleggingen te kopen die hen hoge commissies opleveren. Doe dit niet zonder grondig onderzoek. Sommige zogenaamde professionals staan erom bekend dat ze producten verkopen die hen hoge commissies opleveren, maar die hun kopers niet veel opleveren.

  1. Diversifieer je beleggingen

De markt schommelt voortdurend, en de zaken gaan altijd op en neer. Om te voorkomen dat je te veel geld verliest wanneer de aandelen dalen, moet je ervoor zorgen dat je een gediversifieerde portefeuille hebt. Op die manier heb je enkele aandelen die stijgen, zelfs wanneer andere dalen. Een andere optie is om te beleggen in overzeese markten, aangezien die aanzienlijk verschillen van die in de Verenigde Staten.

  1. Bestudeer je portefeuille

Het is belangrijk dat je altijd je portefeuille bestudeert. Wat vandaag goed is voor je portefeuille, is morgen misschien niet meer het beste. Het is belangrijk te weten wat je hebt, en waar je in de toekomst misschien wijzigingen moet aanbrengen. Wanneer het economische klimaat verschuift, wees dan voorbereid om ook beleggingswijzigingen door te voeren.

  1. Blijf op de hoogte

Het is een goed idee om de markten altijd te bestuderen. Lees over de dingen waarin je hebt geïnvesteerd, en zoek naar bronnen die de markttrends en de wereldeconomie bijhouden.

Ben jij klaar om te beginnen met beleggen voor die mooie huttentocht Dolomieten reis?